Sosyal Medya

Güncel

Twitter’ın gerçek dünyayla ilişkisi-Ufuk Ulutaş

Okuma yazma bilen birçok kişi değişen sıklıklarda Twitter kullanıyor. Facebook kadar geniş tabana yayılmasa da Twitter, Türkiye’de gündem belirlediği “iddiasını” sürdürüyor. Twitter’ın kuruluş amaçlarından birisi belki de bu değildi ama kısa sürede, kamuoyunu asimetrik bir şekilde dışarıdan müdahalelerle etkilemek Twitter’ın kullanım amaçlarından birisi oldu.



Twitter’ın sanal bir sosyalleÅŸme aracı olma özelliÄŸinin dışında farklı misyonları üstleneceÄŸini, daha önemlisi Twitter’ın siyasi mühendislik için de kullanılacağını Ä°ran’da 2009’daki sokak hareketleri sırasında anladık. O günlerde Washington’da Ä°ranlı muhaliflere hükümetin sınırlamalarına takılmadan, Tor gibi anonimlik saÄŸlayan platformlar üzerinden nasıl organize olunabileceÄŸi eÄŸitimleri veren kuruluÅŸlar vardı.
 
Bu eÄŸitimlerin pratiÄŸe dökülmüş halini Türkiye’de Gezi kalkışması sırasında yakinen gördük. Gezi, Twitter’ın Türkiye’de operasyonel kullanımı için bir milattı. Bir avuç marjinal, Türkiye’nin gündemini belirleme amacıyla Twitter’ı en az eli molotoflu DHKP-C militanı kadar etkili kullandılar. Tam da o sıralarda Türkiye’de iki paralel dünyanın yaÅŸandığını keÅŸfettik. Birincisi Twitter’da resmedilen ve sürekli uçurumda olduÄŸumuza inandırıldığımız bir dünya. Ä°kincisi ise sürekli oksijen soluyup karbondioksit saldığımız, bazen sevindiÄŸimiz bazen üzüldüğümüz, insanlara dokunduÄŸumuz, trafikte çile çektiÄŸimiz, ezan sesini duyduÄŸumuz, gazetenin mürekkebinin elimizi boyadığı, 140 karakterden daha fazlası olan gerçek bir dünya.
 
Bu sanal ve gerçek dünya arasındaki ayrım gün geçtikçe derinleÅŸti. Varlığını sanala borçlu olanlar, sanalın gerçeÄŸi ÅŸekillendirebileceÄŸi fikrine iÅŸlerlik kazandırdı. Twitter’da, gerçek dünyada hayal edemeyeceÄŸi karşılığı bulanlar, sanalla gerçek arasındaki baÄŸlantıyı abarttılar.
 
Hayatımıza botlar girdi; kendisi zaten sanal olan bir dünyada bilgisayar programlarıyla kalkışmalar, darbeler yapılmaya, seçimler kazanılmaya çalışıldı. Gezi’de de oldukça aktif olan FETÖ’nün sanal ordusu, 7 Åžubat, 17-25 Aralık, 15 Temmuz gibi doÄŸrudan Türk milletine ve devletine kasteden giriÅŸimlerde Twitter’ı örgütsel iletiÅŸim aracı olarak kullandı. Twitter’ın sanal dünyasına inansaydık ÅŸimdilerde Türkiye’yi FETÖ’nün yönetmesi, AK Parti’nin girdiÄŸi son 5-6 seçim ve halk oylamasını kaybetmesi, PKK’nın Türkiye’nin doÄŸusunda bir devlet kurması, DHKP-C’nin ÅŸehir kolluk kuvvetlerine dönüşmesi lazımdı. Sahi hayatımıza girdiÄŸinden beri Türkiye’de Twitter’daki yaygın görüşün aksine sonuçlanmayan bir seçim veya halkı ilgilendiren herhangi bir konu var mı?
 
Kabul, Twitter Türkiye’de belli kesimlere ulaÅŸmak için etkili bir iletiÅŸim aracı. EÄŸer makul sınırları dahilinde kullanılırsa hızlı ve filtreden geçirilmemiÅŸ bilgiye, yani doÄŸrulanmaya muhtaç olan bilgiye, ulaÅŸmanın kolay bir yolu. Düşüncelerinizi yayabileceÄŸiniz bir posta güvercini. Amacınız salt bilgi almak deÄŸilse çok zeki ve eÄŸlenceli mesajlar atan Twitter kullanıcıları da var, yani aynı zamanda bir eÄŸlence kanalı. Arada Twitter olmasa belki de tanıyamayacağımız güzel insanları tanıma vesilesi.
 
Twitter budur, fazlası yoktur ve gerçek dünyamızla iliÅŸkisi zannettiÄŸimizden daha zayıftır. Twitter’daki trendlere bakıp ye’se kapılanlar veya zafer sarhoÅŸluÄŸuna girenler, bir de kahvehanedeki veya metrobüsteki gerçekliÄŸe kulak kabartsınlar. Türkiye bilimkurgu filmlerindeki apokalips sonrası hale düşmedikçe gerçeklik sokakta olmaya devam edecek. Bu sebepten bazen klavyeyi bırakıp insanlara, dostlara, gerçekliÄŸe dokunmakta fayda var. Hayat 140 karakterden ibaret deÄŸil.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.